Zingen in de schaduw van de dood

Cover Zingen in de schaduw van de doodEen reis langs concentratie- en vernietigingskampen maakt ook bij de huidige generatie jongeren grote indruk. Een persoonlijk reisverslag door Arie van den Heuvel.

Arie van den Heuvel maakte onder leiding van rabbijn Lody van der Kamp een rondreis langs de concentratiekampen Auschwitz, Treblinka, Sobibor, Majdanek en Chelmno. ‘Zingen in de schadiw van de dood’ is een indrukwekkend verslag van deze rondreis. Maar het boek gaat verder dan een reisverslag. De vraag of de Shoah ons als christenen iets te zeggen heeft, wordt ook behandeld.

Zingen in de schaduw van de dood blijft niet steken in een gruwelijk verleden. Ontroerend is de beschrijving van de reacties van scholieren uit Israel die ook de kampen bezoeken. Het boek eindigt met een toekomstvisie maar ook met een waarschuwing want de Jodenhaat is nog steeds levend.

 

Covertekst

Voorjaar 2012 vroegen mensen: ‘Waar gaan jullie heen op vakantie?’ Ik zei: ‘Wij gaan een reis maken naar Polen en daar kijken hoe er tot de Tweede Wereldoorlog een rijk Joods leven was dat in de oorlog is vernietigd. We gaan vijf concentratiekampen bezoeken: Auschwitz, Treblinka, Majdanek, Sobibor en Chelmno.’

Zomer 2012 staan we in Auschwitz, het grootste concentratie- en vernietigingskamp met boven de poort de leus ‘Arbeit Macht Frei’. Nog voordat we het kamp binnengaan zie ik een groep Israëlische jongeren naar buiten komen, leeftijd rond achttien jaar. Twee jongens lopen met de armen over elkaars schouders geslagen. Een meisje loopt te huilen en wordt door anderen getroost. Ze hebben de vlag van Israël bij zich. Deze eerste aanblik raakt mij diep. Iedere Israëliet, iedere Joodse familie draagt de sporen van vernietiging met zich mee, ook de huidige generatie jongeren.

Het boek Zingen in de schaduw van de dood is het persoonlijk verslag van een reis langs genoemde concentratie- en vernietigingskampen. Ik heb veel gelezen over de oorlog en foto’s gezien van de kampen. Daardoor had ik een beeld van de verschrikkingen. Hoewel ik het met eigen ogen wilde zien, vond ik het ook spannend. Hoe ga ik reageren? Wat gaat er door mij heen als ik een kamp, een gaskamer of een crematorium binnenloop?

ISBN 978-90-818914-2-4

Uitvoering: 135 pagina’s 170 x 240 mm, ingebonden
Prijs: € 17,90
Verzendkosten: € 1,50
Bij een bestelling van tenminste 5 exemplaren worden geen verzendkosten berekend.
Grotere bestellingen voor Bijbelstudiegroepen en boekhandels: prijs op aanvraag.

Inkijken

Of download de inhoudsopgave en enkele paragrafen als pdf: Zingen in de schaduw van de dood (292 kb)