En dit is slechts een voorspel…

Boek herdenking 75 jaar Kristallnacht, ISBN 978-90-818914-4-8Kristallnacht: laatste waarschuwing voor Auschwitz.

Wat gebeurde er op de nacht van 9 op 10 november 1938 in het Duitse rijk van Adolf Hitler? Hoe ging Nederland om met de stroom van Joodse vluchtelingen na de rijkspogrom, die dankzij de ingegooide ramen de spotnaam Kristallnacht kreeg?

Dit boek maakt duidelijk dat we niet kunnen zeggen dat we in Nederland voor de oorlog niet wisten wat er in Duitsland gebeurde. De berichten in de Opregte Steenwijker Courant na de Kristallnacht en in andere Nederlandse kranten uit die tijd waren onthutsend duidelijk. Toch hield Nederland zijn grenzen zo lang mogelijk gesloten en bouwde in 1939 vlakbij de Duitse grens Kamp Westerbork. De merk- waardige geschiedenis en financiering van dit barakkenkamp, dat juist als vluchtelingencentrum moest dienen, komen uitgebreid aan bod. Het zijn gebeurtenissen die slechts weinigen weten, maar die we ons juist daarom moeten herinneren. Ook de kindertransporten en de opvang van Joodse kinderen in Steenwijk, die op een steenworp afstand van onze huidige maatschappij plaatshadden, mogen we niet vergeten.

De kleurrijke, vaak onbekende feiten die dit boek geeft over de eigen regio – Steenwijk en Meppel – en vlak over de grens in Oost-Friesland, maken de verschrikkingen ook nu nog tastbaar. De synagoge in Steenwijk is evenals andere synagogen in de kop van Overijssel en in Meppel verdwenen, maar we mogen hun geschiedenis niet vergeten.

 

ISBN: 978-90-818914-4-8
Uitvoering: 44 pagina’s, geniet
Prijs: € 4,95