De struikelstenen van Heidelberg

Leerboek voor christenen over Jodenhaat,
Israël en geloof na Auschwitz

Met een ‘struikelsteen’ (Stolperstein) kun je de plaats markeren waar een Jood woonde die in de gruwelijke ovens van de nazi’s is gecremeerd. De eerste struikelsteen in Nederland werd gelegd in Borne. Opvallend is dat plaatsen met grote reformatorische kerken zoals Kampen, Urk, Gouda, Hattem en Meppel actief zijn. Er is oprechte bewogenheid met de Joden die via Westerbork per trein enkele reis naar Auschwitz en Sobibor gingen. Maar is er in de protestantse kerken wel voldoende kennis over de achtergronden van de Jodenhaat? Zegt het leerboek van het Calvinisme, de Heidelberger Catechismus, iets over dit onderwerp?

Dit boek geeft inzicht in de rol van het volk Israël en de wonderlijke verbondenheid van Juda met Jezus Christus, de Messias.

Een onderzoek van het bekende Simon Wiesenthal Centrum geeft een lijn aan tussen de Holocaust en Jeruzalem. Die stad staat centraal in de Bijbel. De terugkeer van Jezus naar Jeruzalem is nabij. Daardoor neemt de tegenstand van duistere machten tegen Israël en tegen de Gemeente van Jezus toe. Het zijn dezelfde machten die Hitler voortdreven. Maar het duister wint niet. Het nieuwe Jeruzalem is een stad met het licht van God.

Met tekeningen van E.M. Lilien

Recensie Het Zoeklicht oor ds. Henk Schouten (Bapt. Hoogeveen)

‘Een makkelijk leesbaar boek, soms ontroerend, zeker leerrijk en de moeite waard aan te schaffen’

Recensie krant Israël Aktueel door ds. J de Vreugd

“… een Bijbelse visie op Israël is geboden. In een tiental heldere hoofdstukken wil de schrijver zijn medechristenen hierbij helpen, gedreven door liefde …. Een mooi en waardevol boekje.”

Recensie Immanuël door ds. W. van Dijk (NGK Kampen)

‘Het hoofdstuk over de Shoah als een strijd om Jeruzalem laat zien, dat de geschiedenis zich nog steeds herhaalt. Helder is de lijn die de schrijver laat zien tussen het ‘werk’ van de Moslim broederschap in 1937 en nu in 2012. Kortom, een goed leesbaar boek met mooie illustraties van Ephraïm Moshe Lilien.’

ISBN 978-90-818914-0-0
Uitvoering: 128 pagina’s, paperback
Prijs: € 10,-
Verzendkosten: € 1,50
Bij een bestelling van tenminste 5 exemplaren worden geen verzendkosten berekend.
Voor grotere bestellingen voor Bijbelstudiegroepen en dergelijke: prijs op aanvraag.

 

Inkijken

Of download de inhoud en enkele paragrafen als pdf: 9789081891400.pdf (1,2 Mb).