De stenen spreken

Cover De stenen sprekenOver de geschiedenis van de Joden in Steenwijk

 

De stichting Stolpersteine Steenwijk werd op 5 mei 2014 opgericht met als doel het behoud van het cultureel erfgoed van de Joodse gemeenschap in Steenwijk. Een centrale taak is het plaatsen van herinneringsstenen (Stolpersteine) voor Joodse Steenwijkers die door de naziterreur zijn omgekomen. De stichting organiseert in dit kader ook herdenkingsbijeenkomsten en geeft lesbrieven en deze brochure uit om de herinnering aan Joods Steenwijk te behouden.

In de brochure leest u over de symboliek van steentjes in de Joodse traditie, waar onvergankelijke kiezeltjes op een graf aangeven: ‘ik ben even bij je geweest’. Het boekje vertelt eveneens over het idee achter het struikelstenenproject van Günther Demnig, waaraan de stichting deelneemt. Het grootste deel van de inhoud is echter gereserveerd voor achtergrondverhalen rond de 51 Joden die aan het begin van de oorlog in Steenwijk woonden.

De stichting is afhankelijk van giften en heeft de ANBI-status voor culturele doelen. Deze brochure is mede mogelijk gemaakt door een gift van de gemeente Steenwijkerland.

Recensies:

Ds. D. Visser in Kerkblad voor het Noorden, 9 maart 2017
In dit prachtig uitgegeven boekje wordt in het kort de geschiedenis van de Jodenhaat verteld, toegespitst op de Joden in Steenwijk. […] Dit is een lovenswaardig initiatief

Wim Neevel in Judaïca Bulletin april 2016
Informatief en boeiend …. Warm aanbevolen.

 

ISBN: 978-90-823840-2-4
Uitvoering: 28 pagina’s geniet; rijkelijk voorzien van kleurenfoto’s
Prijs: € 2,50
Verzendkosten: € 1,95

 

Inkijken